FEM CARES


Una de les modalitats de la fotografia més valorades és el retrat. Un retrat de qualitat és més que una simple fotografia; és una imatge en la qual es preten captar l'essència de la personalitat de l'individu. Si volem realitzar retrats descobrirem que no es tracta només de mirar pel visor de la càmera i disparar. La raó és que en un bon retrat no només depen del model, sinó també de la il·luminació, el fons, la composició, la pose, el color... i sobretot de l'expressió facial de la persona que volem retratar. Captar l'apariència que millor caracteritza a la persona és l'objectiu que persegueix un bon retrat.

ACTIVITAT 1

Títol: Cindy Sherman i l'autoretrat fotogràfic
Context: Alumnes de 4t d'ESO de l'optativa de Visual i Plàstica. Ràtio aproximada: 20 alumnes.
Material: Sala d'informàtica amb un ordinador per cada alumne, canó de projecció i pantalla.
Cindy Sherman i l'autoretrat fotogràfic:
El retrat fotogràfic sempre ha estat una modalitat molt recurrent en el món de la imatge. De fet aquest tema és potser el més utilitzat entre els nostres joves estudiants per nodrir les xarxes socials com Facebook i àlbums d'imatge online com Picassa. Normalment l'aparell més utilitzat per aquest col·lectiu és el mòbil. Per aquest motiu es pot admetre també aquest dispositiu en la pràctica que vull exposar.
La fotògrafa i cineasta Cindy Sherman treballa el tema de l'autoretrat d'una manera molt excel·lent i particular alhora. La Cindy no ens deixa de sorprendre i utilitza el maquillatge i la disfressa per reinventar-se constantment (influenciada per la seva altra passió, el cinema).
Descripció de l'activitat:
Durant una sessió es presentarà part de l'obra d'aquesta artista nord-americana i introduirem el tema del retrat fotogràfic.
Cada alumne reflexionarà sobre ell mateix i es buscarà almenys 5 personalitats paral·leles o personatges reals o imaginaris vinculats d'alguna manera a la seva persona. Per exemple: m'agradaria semblar-me a Messi, soc un payasso, m'agradaria ser un pirata... També pot fer una llista de característiques del seu caràcter o la seva personalitat. Per exemple: soc tímid, m'agrada l'esport, soc nerviós, impacient, romàntic...
Es formaran parelles d'alumnes. El treball és a títol individual però el fet de confeccionar parelles ajudarà a poder fer la sessió fotogràfica (mentres un posa, l'altre fa les fotografies).
Cada alumne buscarà l'attrezzo que cregui convenient per representar les "personalitats" que vol expressar.
El treball es presentarà en format imprès i també en format digital per una exposició final davant tot el grup classe, a mode d'exposició.
Aquestes fotografies s'hauran de fer fora del centre escolar i es deixarà una setmana de temps per fer el projecte. L'exposició comentada dels projectes es farà a l'aula en dues sessions d'una hora.
Aspectes tècnics:
Les fotografies es poden fer amb càmera digital o mòbil (aquest aparell pot aportar certa informalitat fotogràfica: moviment, enquadraments inusuals, desenfocs...). Es podrà utilitzar trespeus. També es poden fabricar decorats i fons relacionats amb el tema fotografiat.
Està oberta la possibilitat de utilitzar programes d'edició d'imatges per personalitzar encara més els resultats (correccions de color, saturació cromàtica,...)
Criteris d'avaluació:
- La creativitat serà l'aspecte més important a avaluar. També es tindrà en compte la qualitat gràfica de les fotografies.

ACTIVITAT 2

Descripció de l'activitat:
Cada alumne farà un book d'autorretrats on es puguin reflexar diferents expressions facials que representin estats d'ànim com:
ansietat, amor, avorriment, alegria, angoixa, apreciació, confiança en un mateix, compassió, culpa, gelosia, compassió, confusió, depressió, desesperació, desconfiança, enuig, enveja, esperança, entusiasme, frustració, fastig, hostilitat, impaciència, indiferència, insatisfació, inseguretat, ira, irritació, por, negativisme, negació, ofès, odi, optimisme, paciència, pànic, preocupat, pessismisme, ràbia, rebel·lia, rebuig, rancor, ressentiment, resignació, satisfacció, serenitat, esperança, superba, tranquil·litat, tendresa, timidesa, tristesa, vergonya, valentia i vitalitat


No hay comentarios:

Publicar un comentario